De schrik en herinneringen van een oldtimer liefhebber: een Viertje en een Vijf geven een negen als waardering

Arjan is 47 jaar en planner bij een transportbedrijf. Zijn vrouw Marjolein kent hij al vanaf de middelbare school en samen hebben ze twee jongens van 15 en 11 jaar. Ze wonen in een kleine provinciestad in Overijssel waar Marjolein haar jeugd heeft doorgebracht. Arjan kent deze regio ook vanuit zijn jeugd. Met name van de momenten dat hij met z'n vader en moeder regelmatig bij z'n grootouders op bezoek is.

Het zijn voor hem de mooie herinneringen wanneer hij samen met z'n vader en opa op stap gaat. Achterin de Renault 4 van zijn grootvader wordt er steevast een bezoek gebracht aan het prachtige natuurgebied dat in de buurt van het provinciestadje gelegen is. Arjan geniet van de momenten waarop hij op de geruit beklede achterbank tussen de voorstoeltjes door, door de voorruit van het donkerblauwe autootje kijkt. Wat ook in zijn geheugen gegrift staat is de bijzondere schakelpook die uit het midden van het minimalistische dashboard steekt.

Naarmate Arjan ouder wordt denkt hij regelmatig terug aan de leuke tijd die hij samen met zijn vader en inmiddels overleden opa beleefde. Hij koestert de foto's die er nog zijn waarop hij bij opa op schoot zit achter het stuur van het blauwe Viertje.

Vele jaren later heeft Arjan een baantje bij de plaatselijke supermarkt waar hij als vakkenvuller een leuk zakcentje verdient. Hij is net 16 geworden als hij z'n eerste brommer aanschaft. Een stoere Honda MT5. Gevonden in een advertentie op het aanplakbord van de supermarkt waar hij werkzaam is. Drie straten bij hem thuis vandaan staat die: rood van kleur met een blauwe buddyseat. De vorige eigenaar had hem niet meer nodig nadat hij een jaar daarvoor verhuisd was. Precies wat Arjan zocht: voor weinig geld een stoere brommer, waar hij goed mee voor de dag kan komen. Dat er een paar problemen met de brommer zijn, is voor hem geen probleem. En de prijs is er ook naar. Voor 125 gulden vind je nergens een rode MT5 met draaiende motor... Samen met zijn vader worden de lekkende voorvork en de afgebroken kickstarter gerepareerd. Dagelijks rijdt Arjan met de Honda vanuit zijn woonplaats naar school in Zwolle. Toch een rit van zo'n 20 kilometer enkele reis. Regelmatig mankeert er iets aan de MT5, maar Arjan kent z'n brommer door en door en weet altijd wel een snelle en goedkope oplossing te vinden. Met hamer, tang en een rol ducttape houdt de Honda het vol tot er een einde komt aan z'n studententijd in Zwolle. De eerste kennismaking met z'n geliefde Marjolein was toen hij de Honda weer eens niet gestart kreeg in de fietsenstalling van zijn school. Niet veel later rijdt Marjolein voor het eerst mee. Achterop de blauwe buddyseat is nog voldoende ruimte voor Arjan's geliefde. Met z'n tweeën op de Honda naar een feestje van een studiegenoot en steevast op een zonnige zondagmiddag samen een ijsje eten op de markt....

Maar aan al het goede komt een eind. Arjan vindt een baan waarvoor hij dagelijks 80 kilometer moet rijden en Marjolein kan in Zwolle een leuke job krijgen in de zorg. Dat ze samen een leuk appartement kunnen bewonen in de provinciehoofdstad is nu belangrijker dan de Honda. Er moet zowel in de schuur als in de portefeuille ruimte gemaakt worden. Dat Arjan daarbij nog 150 gulden terugkrijgt voor zijn MT’tje getuigt van een goede handelsgeest volgens hemzelf.

In de jaren daarna gaat het Arjan en Marjolein financieel voor de wind. Na jaren hard werken en sparen kan in de geliefde geboorteplaats van Marjolein een leuke hoekwoning worden aangeschaft. Een droom komt uit voor dit pasgetrouwde stel. Marjolein kan wat meer aandacht besteden aan haar ouders die op leeftijd raken en om de hoek wonen. Ook Arjan is de koning te rijk. De woning is voorzien van een zonnige achtertuin met een carport en een garage. Want dat was zijn grote wens.

Het gezinsleven lonkt voor het jonge stel.

Wanneer de oudste zoon van het stel, Jens, naar het voortgezet onderwijs gaat merkt de trotse vader op dat zijn zoon graag aan het rommelen is in de garage. Een oude radio of camera weet de jonge knaap samen met z'n vader vlot weer aan de praat te krijgen. Ook jongste zoon Owen interesseert zich in techniek, maar hij heeft nog de leeftijd dat hij helemaal opgaat in zijn technische Lego.

Wanneer Arjan op een druilerige novemberavond een leuke Honda MT5 opknapper tegenkomt op Marktplaats begint het weer te kriebelen... Een zaterdagmiddag twee weken later ligt de kofferbak van z'n stationwagen afgeladen vol: een wit frame, een paar wielen en drie dozen met onderdelen worden de garage in gedragen. Wat een plezier! Samen met Jens is hij wekelijks in de garage te vinden. De prachtige herinneringen die hij in z'n jeugdjaren had aan zijn brommer liggen weer vers in het geheugen en zoon Jens lijkt een goede aanleg te hebben voor de techniek van de Japanse brommer.

Ook Marjolein begrijpt maar al te goed wat een plezier haar man en zoon samen beleven aan het oude brommertje.

Wanneer het stel een flink jaar later een leuke financiële meevaller krijgt is het Marjolein die eens een balletje opgooit. "Waarom kopen we niet een leuk oud autootje? Leuk om met z'n vieren eens op pad te gaan in de zomer, en Jens en Owen zullen het geweldig vinden."

Arjan weet gelijk al wat dat dan moet worden: het donkerblauwe Viertje van opa! In gedachten hoort hij weer het voorzichtige geronk van het kleine vierpitter motortje. "In zo'n Renaultje kunnen we met ze vieren prima in rijden."

Niet veel later staat vaders trots in de garage. Weliswaar geen donkerblauwe maar een crème wit exemplaar. Een R4 GTL met de kenmerkende ruitjes bekleding. Het autootje is een echte Fransoos: 'dans son jus'. Maar het optische werk dat er nog te doen is, is een prachtige vader en zoon activiteit.

De adviseur van z'n oldtimerverzekering vertelt Arjan dat het verstandig is om naast een goede inzittenden verzekering zo'n leuke Franse auto te laten taxeren. Na een bezoek aan een erkend taxateur in de buurt van Hengelo is alles geregeld en kan de pret beginnen.

Het wordt een zomer om nooit te vergeten. De eerste weekenden van april dat jaar gaat het gezin steevast met de Fransoos op pad. En natuurlijk op de terugweg nog een ijsje eten op het dorpsplein van een naburig dorpje. Het hele gezin geniet van deze mooie momenten samen.

Enkele maanden later is het zomaar opeens over... Op een vroege zaterdagochtend is Arjan in de garage in de weer met de fiets van Owen. Hij is op het schoolplein onderuitgegaan en het spatbord van de fiets zal hersteld moeten worden om hem komende maandag weer veilig naar school te kunnen laten fietsen. Na enig las- en slijpwerk is het spatbord van de fiets weer bijna klaar. Nog even laten afkoelen en over een half uurtje kan het weer gemonteerd worden. Marjolein heeft zojuist de koffie klaar. Wanneer ze een kwartier later samen in de keuken zitten wordt er opeens op de voordeur gebonkt. Het is de achterbuurman: "Rook, rook, er komt allemaal rook bij jullie uit de garage!" Geschokt loopt Arjan naar z'n garage en krijgt daar de schrik van z'n leven. Het eens zo prachtige interieur van zijn oldtimer staat in lichterlaaie. De vlammen komen al boven het dashboard uit.

In het uur dat volgt heeft de toegesnelde brandweer haar werk gedaan. Hevig geschokt maar dankbaar voor het adequate werk van de blusploeg staat Arjan met een brok in zijn keel naar het eens zo leuke Viertje te kijken. Een vonkje van de slijpwerkzaamheden is door het openstaande schuifraam van de auto terecht gekomen op de bekleding en hierdoor is de voorstoel tot ontbranding gekomen.

Einde reis, zou je denken...

Enkele dagen later is Arjan al wat van de schrik bekomen. Een paar telefoontjes met de schadeafdeling van z'n oldtimer verzekeraar stellen hem gerust. De schade-expert heeft zijn taxatierapport bekeken en dat is de reden dat Arjan met een gerust hart alvast de digitale platformen in de gaten kan houden of er misschien ergens een donkerblauw Viertje te koop staat.

Zomaar een zondagochtend twee maand later: Marjolein heeft weekenddienst en is met de gezinsauto naar Zwolle. Arjan heeft andere plannen als besteding van de zondagochtend. Hij is met de jongens onderweg naar zijn vader die in een verzorgingshuis woont op een half uurtje rijden van zijn eigen woonplaats. Niet veel later ziet hij zijn eigen vader als vanouds genieten wanneer hij het paraplupookje van zijn net aangeschafte donkerblauwe oldtimer naar voren beweegt en het voertuig in beweging komt. Jens en Owen kijken vanaf de achterbank mee en vragen of er ergens in de buurt nog een ijsje gegeten gaat worden....

de Stift

(LS: zou Arjan zijn verzekeraar een negen als waardering hebben gegeven?)

U bezoekt de website in Internet Explorer, deze browser is verouderd. Wij kunnen u niet garanderen dat de website optimaal functioneert. Wij raden u aan een andere browser te gebruiken.