Uw verzoek is verstuurd, even geduld a.u.b.

Oldtimerverzekering

Wilt u een goede oldtimerverzekering afsluiten? Vetera heeft een goedkope oldtimerverzekering  met een uitgebreide dekking voor uw klassieke auto's, motorfietsen en brommers. Het team van Vetera heeft naast jarenlange verzekeringservaring ook een grote passie voor oldtimers. Vanwege deze affiniteit begrijpen de medewerkers van Vetera als geen ander hoe belangrijk een goede oldtimerverzekering voor uw klassieker is. Voor de liefhebber met meerdere oldtimers biedt Vetera ook een unieke verzamelpolis aan. U verzekert in dat geval meerdere voertuigen tegen een vast bedrag. Bekijk hieronder gelijk uw premie of lees verder over onze oldtimerverzekering. 

 

 

Meer dan 20.000 oldtimerliefhebbers gingen u voor!

De adviseurs van Vetera geven graag persoonlijk advies over de mogelijke oldtimerverzekeringen. U kunt online uw oldtimer verzekeren. Wilt u persoonlijk advies, belt u dan gerust met 0523 - 28 23 28 . Wij staan altijd voor u klaar. Als klant van Vetera krijgt u bovendien toegang tot mijn.vetera.nl. Deze extra service biedt u de mogelijkheid uw eigen verzekeringen in te zien en te wijzigen. U kunt eenvoudig een nieuwe verzekering afsluiten of de dekking wijzigen. Wilt u meer weten over onze oldtimerverzekering? Lees dan hieronder verder.
 

 

Wat is een oldtimerverzekering?

Een oldtimerverzekering is een verzekering voor voertuigen van 25 jaar of ouder. Bij brom- en motorfietsen wordt een uitzondering gemaakt, hier wordt 20 jaar of ouder gehanteerd. Alle voertuigen moeten minimaal WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) zijn verzekerd. Bij deze verzekeringsvorm wordt niet met schadevrije jaren gewerkt. De WA dekking dekt schade veroorzaakt aan anderen.

Lagere premies

De verzekeringsmaatschappijen hanteren andere tarieven voor deze oldtimers wanneer zij aan de eisen van de maatschappij voldoen. Zo mag een oldtimer niet dagelijks worden gebruikt. Tevens is het kilometrage per jaar beperkt. De premie voor de verplichte WA-dekking is over het algemeen lager dan bij een normale verzekering. Dit komt door het gebruik (hobbymatig) en het bijbehorende risico.

Komt mijn voertuig in aanmerking voor een oldtimerverzekering?

Uw voertuig komt in aanmerking voor een oldtimerverzekering wanneer deze aan bovenstaande eisen voldoet. Dit betekent dus dat de volgende voertuigen in aanmerking komen voor een oldtimerverzekering:

- Auto ouder dan 25 jaar welke alleen voor de hobby wordt gebruikt.

- Motorfiets ouder dan 20 jaar welke voor de hobby wordt gebruikt

- Brommer ouder dan 20 jaar welke voor de hobby wordt gebruikt.

Voor bedrijfsvoertuigen ouder dan 25 jaar kan Vetera een oldtimerverzekering afgeven. De adviseur bepaalt in dit geval of het voertuig aan de eisen voldoet. Wilt u een bedrijfsvoertuig als oldtimer verzekeren? Neem in dat geval even contact op met een adviseur van Vetera.

Aanvullende verzekering

De oldtimer aanvullend verzekeren tegen de daadwerkelijke waarde is bij een oldtimerverzekering ook mogelijk. De schade aan uw eigen oldtimer is in dat geval ook gedekt. Bij een normale verzekering wordt de premie gebaseerd op de CAT- of de economische waarde. Bij een oldtimerverzekering wordt van te voren een waarde-indicatie opgevraagd. Dit kan een indicatie van de eigenaar zelf zijn of op basis van een taxatierapport. Deze waarde wordt in dat geval ook op de polis vermeld.

Het herstellen van een oldtimer is vakwerk. Na een schade is het belangrijk om de juiste hersteller aan het werk te zetten. Schadesturing bij een oldtimerverzekering is daarom een belangrijk onderwerp. Vetera hanteert geen schadesturing. U mag zelf bepalen bij welke hersteller de schade aan uw oldtimer repareert. Bent u handig en wilt u zelf de schade repareren? Bij Vetera is dit ook toegestaan. 

 

Oldtimerverzekering: Welke dekking is belangrijk?

Bij Vetera kunt u kiezen uit drie verschillende dekkingen bij een oldtimerverzekering. Het gaat hierbij om een enkele WA-dekking, een WA-dekking in combinatie met een brand en diefstal dekking of een WA-dekking met volledig casco dekking. De verschillende dekkingen staan hieronder beschreven.

De wettelijke aansprakelijkheid (WA-dekking)

Bij het vergelijken van een oldtimerverzekering ziet u altijd een WA-verzekering staan. Het afsluiten van de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) is verplicht, tenzij u het voertuig schorst. Een WA verzekering dekt enkel de schade die u aan anderen veroorzakt. Deze WA verzekering kan u verder uitbreiden met een aanvullende dekking op het voertuig.

Brand en Diefstal dekking

Naast de WA-dekking kunt u uw klassieker aanvullend verzekeren tegen brand en diefstal. Uw oldtimer is hierdoor verzekerd tegen brand, diefstal, explosie, kortsluiting en blikseminslag.  Daarnaast biedt deze aanvullende verzekering een uitkering bij inbraak, verduistering, joyriding, oplichting of een poging daartoe. 
 

Volledig Casco dekking

De oldtimerverzekering met de meest uitgebreide dekking is de Volledig Cascoverzekering (ook wel All Risk verzekering). Met Volledig Casco bent u naast brand en diefstal verzekert voor schade ontstaan door elke andere plotselinge en onvoorziene gebeurtenis. Ook eigen gebrek is door deze All Risk dekking gedektt. Dit is de meest uitgebreide variant. Hiermee kunt u onbezorgd genieten van uw hobby.
 

Letschelschade en verhaalrechtsbijstand bij de oldtimer

Uw oldtimer kan u goed verzekeren maar hoe zit het met u zelf als bestuurder? Letsel kan zeer ingrijpende gevolgen hebben. Hierbij kunt u denken aan medische kosten en behandelingen en de gevolgen van een ongeluk. In een oldtimer bent u kwetsbaarder dan met een modern voertuig. Daarom biedt Vetera twee producten aan waarbij u letselschade kunt verzekeren, de ongevallenverzekering en de schadeverzekering. De verschillen tussen beide verzekeringen zijn hieronder weergegeven. Daarnaast heeft Vetera een verhaalrechtsbijstandverzekering welke u helpt met het afhandelen van de schades na een ongeval.

Letselschade bij oldtimerverzekering

Ongevallenverzekering voor u zelf als bestuurder

Met de ongevallenverzekering dekt u financiële risico’s bij blijvende invaliditeit af. Wanneer u blijvend invalide raakt heeft u met een ongevallenverzekering recht op maximaal €50.000,-. Bij overlijden ontvangen uw nabestaanden een vast bedrag van €10.000,-. De ongevallendekking keert alleen uit bij letselschade na een ongeval.

Schadeverzekering voor u zelf als bestuurder

Een schadeverzekering is uitgebreider dan de ongevallenverzekering, het verzekerde bedrag is namelijk hoger. Deze verzekering biedt dekking tegen zowel lichamelijke als materiële schade na een ongeluk. Bij een schadeverzekering wordt de werkelijk geleden schade aan u uitgekeerd. De ongevallenverzekering keert een vooraf vastgesteld bedrag uit, maar de schadeverzekering biedt dekking voor maximaal €1.000.000,- per schadegebeurtenis. Vanwege de kwetsbaarheid met een oldtimer kiezen veel liefhebbers voor deze extra dekking.

Verhaalsrechtsbijstand bij een oldtimer

Het verhalen van schade is bij oldtimers erg lastig. Dit komt doordat verzekeringsmaatschappijen bij motorvoertuigen vaak met afschrijvingen werken. Bij een oud voertuig stoppen deze afschrijven en neemt de waarde juist toe. De verhaalrechtsbijstand verzekering biedt u dan ook hulp bij de afhandeling van een schade. Ook is het verhalen van letsels schade niet makkelijk. Wanneer u deze afwikkeling niet zelf wilt afhandelen is de verhaalsrechtsbijstand verzekering van Vetera een uitstekende aanvulling op uw verzekering.

Waardebepaling oldtimer

Voor een aanvullende dekking is een waardebepaling nodig. Vetera biedt haar klanten hier twee mogelijkheden voor. Bij een waarde onder de vijftienduizend euro mag u de waardebepaling zelf bepalen, u levert dan vier foto’s aan ter onderbouwing. Daarboven moet het voertuig getaxeerd worden.

Taxatie van uw oldtimer

Zowel voor auto’s, motorfietsen als bromfietsen kunt u een taxatie laten uitvoeren. De kosten van een taxatie liggen tussen de €100,- en de €150,- per rapport. Het voordeel van een taxatierapport voor uw oldtimer is dat u heel sterk staat bij schade. Ook wanneer u het voertuig niet aanvullend heeft verzekerd. Stel dat u wordt aangereden door iemand anders dan kunt u met het taxatierapport makkelijk aantonen wat uw voertuig waard was. De tegenpartij keert dan sneller uit en u zorgt ervoor dat hier weinig ruimte is voor discussie.

Een taxateur moet wel aan bepaalde eisen voldoen om te worden goed gekeurd. De FEHAC heeft een overzicht met erkende taxateurs. Wanneer de taxateur niet op deze lijst staat kunt u altijd aan één van onze adviseurs vragen of de taxateur wordt geaccepteerd door de maatschappij. 
 
 

Beveilingseis bij een oldtimerverzekering

De beveiligingseis voor een oldtimer moet het diefstalrisico beperken. Voor motorfietsen en bromfietsen wordt met ART sloten gewerkt. Deze sloten kunnen bij de plaatselijke fietsenmaker worden aangeschaft of worden besteld op het internet. Wordt uw brom- of motorfiets gestolen dan verwacht de verzekeringsmaatschappij dat u de originele sleutel nog in bezit heeft. Deze moet u samen met de reserve sleutel inleveren na een diefstal.

Voor oldtimer auto’s wordt bij een aanvullende dekking een andere beveiliging verwacht voor het diefstal risico. Hier wordt gewerkt met een alarm klasse 1, klasse 3 of klasse 5. Bij een oldtimer auto kan op verzoek van klant uiteraard wel af worden geweken van de beveiligingseis. Het moet dan esthetisch niet verantwoord zijn om een alarm in te bouwen.

 

Oldtimerverzekering en de belasting

Een oldtimer is altijd verzekeringsplichtig wanneer deze een kenteken heeft. Tenzij u het voertuig tijdig schorst. Dit geldt zowel voor auto's, motorfietsen als voor bromfietsen. De verzekeringsplicht is bij de meeste mensen bekend. Wanneer u zich hier niet aan houdt kunt u een boete ontvangen van de RDW. Heeft u al een boete ontvangen? Verzeker het voertuig zo snel mogelijk. Indien de boete onterecht is kan u bezwaar aantekenen.

Bij de wegenbelasting voor een oldtimer wordt onderscheid gemaakt tussen oldtimer motorfietsen en oldtimer auto’s. Voor bromfietsen geldt geen wegenbelasitng. Maar hoe werkt het nu?

Motorrijtuigenbelasting

De belastingdienst stelt dat u gebruik maakt van de openbare weg en daarom belasting moet betalen over de voertuigen die hiervan gebruik maken. De belastingdienst weet u altijd te vinden en neemt vanzelf contact op. Dit is vaak al in de week nadat u een voertuig op naam heeft gekregen. Benieuwd wat u betaalt aan wegenbelasting? De belastingdienst heeft hier een rekentool voor.

Overgansgregeling

De overheid heeft voor benzine voertuigen met een eerste toelatingsdatum voor 01-01-1988 en niet ouder dan 40 jaar een speciale belastingregeling ingevoerd. In het verleden waren oldtimer auto’s en oldtimer motorfietsen vanaf 25 jaar wegenbelastingvrij. Dit is in 2014 verhoogd naar 40 jaar en ouder. Om het verschil te compenseren bedacht de overheid de overgangsregeling. Wanneer u uw oldtimer in de overgangsregeling plaatst betaalt u maar ¼ de deel van de wegenbelasting met een maximum van €125,- per jaar. Het nadeel van de overgangsregeling is dat de oldtimer in de maanden december, januari en februari niet op de weg mag komen.

Bent u benieuwd wat u betaalt aan belasting wanneer uw oldtimer in de overgangsregeling zit? Ook hier heeft de belastingdienst een rekentool voor. Wilt u de overgangsregeling voor uw oldtimer aanvragen? Via de website van de belastingdienst is dit mogelijk.

Door onze jarenlange verzekeringservaring kunt u bij Vetera met een gerust hart uw oldtimer verzekeren.

Jarco Lamberink (Adviseur)

Vetera heeft ruim 65 jaar ervaring!