Goedkope oldtimerverzekering

Bent u opzoek naar een goede oldtimerverzekering? Wij bieden u een goedkope oldtimerverzekering aan met een uitgebreide dekking. Ons team heeft een grote passie voor oldtimers. Daarom begrijpen wij hoe belangrijk een goede klassiekerverzekering is. Zo kunt u meerdere oldtimers verzekeren in een verzamelpolis, heeft u bij een casco verzekering behoud van wrak, zijn de premies laag en staan onze adviseurs altijd voor u klaar.

Wilt u ook weten wat een oldtimerverzekering kost?

Bereken uw premie

Wat is een oldtimerverzekering?

Een oldtimerverzekering is een verzekering voor auto's vanaf 25 jaar en voor tweewielers vanaf 20 jaar. De verzekering bestaat uit minimaal een WA-dekking. Dit is de wettelijke aansprakelijkheid die verplicht is voor alle geregistreerde voertuigen. Maar wanneer is een oldtimerverzekering de juiste keuze?

Voordeel van een oldtimerverzekering
De oldtimerverzekering biedt klasskierbezitters de mogelijkheid om onbezorgd van de hobby te genieten. De premie is laag en de dekking uitgebreid.
Zo kunt u uw oldtimer aanvullend verzekeren tegen brand, diefstal of andere schades op basis van de daadwerkelijke waarde.

Verzekeren als oldtimer of modern voertuig?
Bij een reguliere verzekering wordt de premie gebaseerd op de CAT- of de economische waarde. In dit geval schrijft u elk jaar een deel af van de aankoopwaarde. Dit is niet reëel voor oldtimers. Na 25 jaar (of langer) afschrijven houdt u namelijk niets over.

Bij een oldtimerverzekering wordt van te voren een waarde-indicatie opgevraagd. Dit kan een indicatie van de eigenaar zijn op basis van foto's of een taxatierapport. Deze waarde wordt opgenomen op de verzekeringspolis.

Belangrijk verschil: geen schadesturing
Het herstellen van een oldtimer is vakwerk. Na een schade is het belangrijk om de juiste hersteller/restaurateur aan het werk te zetten. Schadesturing bij een oldtimerverzekering kan daarom vervelend uitpakken. De oldtimerverzekering van Vetera hanteert daarom geen schadesturing. U bepaalt zelf waar de schade aan uw oldtimer wordt hersteld. Wilt u de schade zelf repareren? Dat is bij Vetera ook toegestaan.

Een lage premie
Een oldtimer rijdt gemiddeld minder kilometers dan een modern voertuig. Minder kilometers betekent minder schade. De premie is daarom lager dan bij verzekering voor een modern voertuig.

Komt mijn voertuig in aanmerking voor een oldtimerverzekering?

Uw voertuig komt in aanmerking wanneer deze aan onderstaande eisen voldoet:

  • Auto ouder dan 25 jaar welke alleen voor de hobby wordt gebruikt.
  • Motorfiets ouder dan 20 jaar welke voor de hobby wordt gebruikt
  • Brommer ouder dan 20 jaar welke voor de hobby wordt gebruikt.

Vetera kan bedrijfsvoertuigen ouder dan 25 jaar verzekeren mits u deze voor de hobby gebruikt. De adviseur bepaalt in dit geval of het voertuig aan de eisen voldoet. Wilt u een bedrijfsvoertuig als oldtimer verzekeren? Neem in dat geval eerst even contact met ons op.

De verzamelpolis voor oldtimers

Vetera biedt u de mogelijkheid om oldtimer auto's, oldtimer motoren en oldtimer brommers te verzekeren in een verzamelpolis. De verzamelpolis sluit u af per categorie oldtimer (auto, motor, brommer). Oldtimerliefhebbers bezitten vaak meer dan één oldtimer. De voordelen van een verzamelpolis zijn :

  • De WA-premie verandert niet totdat de verzamelpolis vol zit.
  • Weinig administratie, u ontvangt alles op één polis.
  • Zelf de mogelijkheid om oldtimers toe te voegen of af te melden.

Vetera Oldtimerverzekeringen - voor en door oldtimerliefhebbers

Vetera


Verschillende dekkingen bij de oldtimerverzekering

Bij Vetera heeft u naast de verplichte WA-verzekering ook de keuze uit Brand/Diefstal en Volledig Casco dekking voor uw oldtimer. Met deze varianten kunt u onbezorgd genieten van de hobby. Als aanvulling kunt u ook letselschade en verhaalsrechtsbijstand mee verzekeren.

De wettelijke aansprakelijkheid (WA-dekking)

Bij het vergelijken van een oldtimerverzekering ziet u altijd een WA-verzekering staan. Het afsluiten van de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) is verplicht, tenzij u het voertuig schorst. Een WA verzekering dekt enkel de schade die u aan anderen veroorzaakt. Deze WA verzekering kan u verder uitbreiden met een aanvullende dekking op het voertuig.

Brand en Diefstal dekking bij een oldtimerverzekering
Naast de WA-dekking kunt u uw oldtimerverzekering ook aanvullen met een brand en diefstal dekking. Uw oldtimer is hierdoor verzekerd tegen brand, diefstal, explosie, kortsluiting en blikseminslag. Daarnaast biedt deze aanvullende verzekering een uitkering bij inbraak, verduistering, joyriding, oplichting of een poging daartoe. Hiermee dekt u de grootste risico's op een totaalverlies af.

Volledig Casco dekking bij een oldtimerverzekering
De Volledig Casco dekking (ook wel All Risk verzekering genoemd) maakt dat u onbezorgd kan genieten van uw oldtimer. Met Volledig Casco bent u naast brand en diefstal verzekert voor schade ontstaan door elke andere plotselinge en onvoorziene gebeurtenis. Oftewel, ook voor schade die u zelft veroorzaakt. Deze verzekeringsvariant wordt veel gekozen.

Letsel- en verhaalschade
Letsel kan zeer ingrijpende gevolgen hebben. Hierbij kunt u denken aan medische kosten en behandelingen en de gevolgen van een ongeluk. In een oldtimer bent u kwetsbaarder dan met een modern voertuig. Daarom biedt Vetera twee producten aan waarbij u letselschade kunt verzekeren, de ongevallenverzekering en de schadeverzekering. De verschillen tussen beide verzekeringen zijn hieronder weergegeven. Daarnaast heeft Vetera een verhaalrechtsbijstandverzekering welke u helpt met het afhandelen van de schades na een ongeval.

Verschil ongevallenverzekering en schadeverzekering

Verschillende dekking bij een oldtimerverzekering

Waardebepaling bij een oldtimerverzekering

Voor een oldtimerverzekering met een aanvullende dekking is een waardebepaling van nodig. Vetera biedt haar klanten hier twee mogelijkheden voor. Bij een waarde onder de vijftienduizend euro mag u de waardebepaling zelf bepalen, u levert dan vier foto’s aan ter onderbouwing. Daarboven moet het voertuig getaxeerd worden.

Taxatie van uw oldtimer

Zowel voor auto’s, motorfietsen als bromfietsen kunt u een taxatie laten uitvoeren. Een erkend taxateur bepaald in dat geval de waarde van uw oldtimer. Deze waarde staat vast en komt, indien u een aanvullende dekking heeft bij de oldtimerverzekering, op de polis te staan. De kosten van een taxatie liggen tussen de €100,- en de €150,- per rapport. Het voordeel van een taxatierapport is dat u heel sterk staat bij schade.

Ook wanneer u het voertuig niet aanvullend verzekerd heeft een taxatie zo zijn voordelen. Stel dat u wordt aangereden door iemand anders dan kunt u met het taxatierapport makkelijk aantonen wat uw voertuig waard was. De tegenpartij keert dan sneller uit en u zorgt ervoor dat hier weinig ruimte is voor discussie.

Een taxateur moet wel aan bepaalde eisen voldoen om te worden goed gekeurd. De FEHAC heeft een overzicht met erkende taxateurs. Wanneer de taxateur niet op deze lijst staat kunt u altijd aan één van onze adviseurs vragen of de taxateur wordt geaccepteerd door de maatschappij.

Beveiligingseis bij een oldtimerverzekering

Een goede beveiliging voorkomt 90% van de diefstallen. Bij een oldtimerverzekering met een dekking tegen diefstal is een beveiliging daarom voor brommers en motoren verplicht. Voor motorfietsen en bromfietsen wordt met ART sloten gewerkt.

Deze sloten kunnen bij de plaatselijke fietsenmaker worden aangeschaft of worden besteld op het internet. Wordt uw brom- of motorfiets gestolen dan verwacht de verzekeringsmaatschappij dat u de originele sleutel nog in bezit heeft. Deze moet u samen met de reserve sleutel inleveren na een diefstal.

Voor oldtimer auto’s wordt bij een aanvullende dekking een andere beveiliging verwacht voor het diefstal risico. Bekijk hieronder alle beveiligingseisen.

Oldtimerverzekering en de belasting

Een voertuig met kenteken is altijd verzekeringsplichtig. Dit geldt ook voor oldtimers tenzij u het voertuig tijdig schorst. De verzekeringsplicht is bij de meeste mensen bekend. Wanneer u zich hier niet aan houdt kunt u een boete ontvangen van de RDW. Heeft u al een boete ontvangen? Verzeker het voertuig zo snel mogelijk. Indien de boete onterecht is kan u bezwaar aantekenen.

Bij de wegenbelasting voor een oldtimer wordt onderscheid gemaakt tussen oldtimer motorfietsen en oldtimer auto’s. Voor bromfietsen geldt geen wegenbelasitng. Maar hoe werkt het nu?

Motorrijtuigenbelasting

De belastingdienst stelt dat u gebruik maakt van de openbare weg en daarom belasting moet betalen over de voertuigen die hiervan gebruik maken. De belastingdienst weet u altijd te vinden en neemt vanzelf contact op. Dit is vaak al in de week nadat u een voertuig op naam heeft gekregen. Benieuwd wat u betaalt aan wegenbelasting? De belastingdienst heeft hier een rekentool voor.

Overgansgregeling

De overheid heeft voor benzine voertuigen met een eerste toelatingsdatum voor 01-01-1988 en niet ouder dan 40 jaar een speciale belastingregeling ingevoerd. In het verleden waren oldtimer auto’s en oldtimer motorfietsen vanaf 25 jaar wegenbelastingvrij. Dit is in 2014 verhoogd naar 40 jaar en ouder.

Om het verschil te compenseren bedacht de overheid de overgangsregeling. Wanneer u uw oldtimer in de overgangsregeling plaatst betaalt u maar ¼ de deel van de wegenbelasting met een maximum van €125,- per jaar. Het nadeel van de overgangsregeling is dat de oldtimer in de maanden december, januari en februari niet op de weg mag komen. Uw voertuig moet ook dan zijn voorzien van een oldtimerverzekering, tenzij deze is geschorst.

Bent u benieuwd wat u betaalt aan belasting wanneer uw oldtimer in de overgangsregeling zit? Ook hier heeft de belastingdienst een rekentool voor. Wilt u de overgangsregeling voor uw oldtimer aanvragen? Via de website van de belastingdienst is dit mogelijk.

U bezoekt de website in Internet Explorer, deze browser is verouderd. Wij kunnen u niet garanderen dat de website optimaal functioneert. Wij raden u aan een andere browser te gebruiken.