Hoe werkt de overgangsregeling

De vernieuwde oldtimerregeling en de overgangsregeling zijn op 01-01-2014 van kracht gegaan. Veel liefhebbers denken dat het verzekeren van oldtimers niet mogelijk is bij een overgangsregeling. Beide regelingen hebben echter betrekking op de wegenbelasting die oldtimerbezitters betalen. Voor 01-01-2014 was het namelijk zo dat voertuigen ouder dan 25 jaar wegenbelasting vrij waren. In 2014 is dit voor oldtimers aangepast naar 40 jaar of ouder. De organisaties die opkomen voor de oldtimer hebben zich hier flink tegen verzet. Na veel onderhandelen werd tegelijkertijd ook de overgangsregeling geïntroduceerd.

De overgangsregeling

De overgangsregeling maakt het mogelijk voor eigenaren van benzinevoertuigen met een eerste toelatingsdatum voor 01-01-1988 om het zogenoemde kwartstarief aan te vragen. Hierbij betaalt de eigenaar één kwartaal wegenbelasting en mag de eigenaar 9 maanden met het voertuig rijden. In de maanden december, januari en februari mag het specifieke voertuig niet de weg op.

De verwarring hierin ontstaat doordat vele websites benoemen dat de overgangsregeling van kracht is op voertuigen ouder dan 25 jaar. Dit was het geval in 2014. De eerste toelatingsdatum van het voertuig moest op dat moment voor 01-01-1988 zijn. Deze datum is niet veranderd.

Aanmelden overgangsregeling

Via de belastingdienst kunt u uw oldtimer aanmelden voor de overgangsregelging. De oldtimer moet aan het onderstaande voldoen:

  • Eerste toelating voor 01-01-1988
  • Voertuig rijdt op enkel en alleen op benzine
  • Voertuig wordt niet bedrijfsmatig gebruikt

Voldoe je aan het bovenstaande en wil jij gebruik maken van de overgangsregeling voor de oldtimer? Vul dan via de belastingdienst een verzoek in en betaal de rekening op tijd.

De overgangsregeling en de oldtimerverzekering

De overgangsregeling heeft alleen betrekking op de wegenbelasting. De oldtimer waar het om gaat is wel verzekeringsplichtig. Wanneer de oldtimer voor de hobby wordt gebruikt kan de oldtimer op een goedkope oldtimerverzekering worden verzekerd. Wordt de oldtimer dagelijks gebruikt dan is een reguliere verzekering van toepassing.

U bezoekt de website in Internet Explorer, deze browser is verouderd. Wij kunnen u niet garanderen dat de website optimaal functioneert. Wij raden u aan een andere browser te gebruiken.