FAQ - Oldtimer Verzekeringen

Bij schade met een klassieke auto hebt u in het geval van Brand/Diefstal of Volledig Casco een eigen risico per schadegebeurtenis. De hoogte van het eigen risico is afhankelijk de waarde van de oldtimer:

Waarde Auto Eigen Risico
€ 0,-tot€ 40.000,-€ 150,-
€ 40.001,-tot€ 75.000,-€ 225,-
€ 75.001,-tot€ 150.000,-€ 750,-
€ 150.000,-enhogerIn overleg

In het geval van schade aan een klassieke motor of bromfiets bedraagt het eigen risico € 100,- per schadegebeurtenis.

Er geldt een minimale bestuurdersleeftijd van 25 jaar en ouder.

U kunt de meest recente polisvoorwaarden van Vetera hier vinden.

De cataloguswaarde is de waarde van de oldtimer op het moment van het afgeven van het kentekenbewijs deel 1. Via merkenclubs is in veel gevallen de oorspronkelijke cataloguswaarde te achterhalen.

Het bouwjaar van uw oldtimer is in veel gevallen te herleiden aan de hand van het chassisnummer of het voertuigidentificatienummer. Merkenclubs kunnen u in veel gevallen verder helpen.

Nee, u moet naast uw oldtimer ook over een ander auto of motor (geen oldtimer) beschikken voor dagelijks gebruik. Het voertuig voor dagelijks gebruik hoeft niet bij Vetera verzekerd te zijn.

Voor de oldtimer is uitsluitend hobbymatig gebruik toegestaan (dus geen woon-werkverkeer en of verhuur).

Nee, Vetera verzekert uw oldtimer uitsluitend op basis van hobbymatige gebruikt. Verhuur van uw oldtimer is daarom uitgesloten van de oldtimerverzekering.

Vetera verzekert uw oldtimer uitsluitend op basis van hobbymatig gebruik. U mag de oldtimer alleen uitlenen als uw oldtimer is verzekerd zonder vaste bestuurders. Hebt u gekozen voor een verzamelpolis met vaste bestuurders, dan mogen alleen de vaste bestuurders zoals vermeld op de polis rijden op uw oldtimers.

Nee, u moet naast uw oldtimer ook over een ander auto of motor (geen oldtimer) beschikken voor dagelijks gebruik. Het voertuig voor dagelijks gebruik hoeft niet bij Vetera verzekerd te zijn.

Voor de oldtimer is uitsluitend hobbymatig gebruik toegestaan (dus geen woon-werkverkeer en of verhuur).

Vetera verzekerd met name klassieke bromfietsen, motorfietsen van 20 jaar en ouder, maar ook klassieke auto’s van 25 jaar en ouder. Heeft u een andere oldtimer? Neemt u dan contact met ons op om de verzekeringsmogelijkheden te bespreken aangezien wij voor nagenoeg elke voertuig een passende verzekering kunnen aanbieden.

De beveiligingseis is afhankelijke van de taxatiewaarde of dagwaarde en de gekozen dekking. Is uw klassieke bromfiets verzekerd voor Brand/Diefstal of Volledig Casco, dan geldt de volgende beveiligingseis:

Beveiligingseis bij Brand/Diefstal en Volledig Casco
Verzekerde waardeBeveiligingseis
€ 0,-tot€ 15.000,-ART Klasse 3
€ 15.000,-en hogerART Klasse 4

De beveiligingseis is afhankelijke van de taxatiewaarde of dagwaarde en de gekozen dekking. Is uw klassieke motor verzekerd voor Brand/Diefstal of Volledig Casco, dan geldt de volgende beveiligingseis:

Beveiligingseis bij Brand/Diefstal en Volledig Casco
Verzekerde waardeBeveiligingseis
€ 0,-tot€ 15.000,-ART Klasse 3
€ 15.000,-enhogerART Klasse 4

De beveiligingseis is afhankelijke van de taxatiewaarde of dagwaarde en de gekozen dekking. Is uw klassieke auto verzekerd voor Brand/Diefstal of Volledig Casco, dan geldt de volgende beveiligingseis:

Beveiligingseis bij Brand/Diefstal en Volledig Casco
Verzekerde waardeBeveiligingseis
€ 0,-tot€ 50.000,-Geen
Voor BMW M-modellen, Mercedes AMG of Audi s en RS modellen; peilzender met Radio
Ferquency verplicht€ 50.000,-tot€ 100.000,-Indien gestald in garage: startblokkering met eigen authorisatie.


Wanneer deze niet ingebouwd kan of u dit niet wilt inbouwen
volstaat een SCM goedgekeurde mechanische diefstalbeveiliging

of een startlock met geheime contactsleutel.

Indien niet gestald: alarmsysteem met hellinghoekdetectie
(voorheen SCM klasse 3) of peilzender met Radio Ferquency.
€ 100.000,-
en hoger
In overleg

Voor klassieke bromfietsen, motorfietsen en auto’s worden verschillende beveiligingssystemen gehanteerd. Voor een beveiligingsslot voor bromfietsen en motorfietsen wordt veelal het zogenaamde ART keurmerk gebruikt.

Het ART-keurmerk kent verschillende beveiligingsniveaus die worden aangeduid met sterren. Dat sterrensysteem werkt simpel. Hoe meer sterren een slot heeft, des te beter is de beveiligingswaarde. Vanzelfsprekend heeft een slot met de hoogst aantal sterren, de zwaarste ART klasse. Kijkt u daarom bij het aanschaffen van een beveiligingsslot goed naar het ART keurmerk en de gegeven klasse.

Voor meer informatie over de beveiligingssloten en het ART keurmerk, kunt u kijken op www.stichtingart.nl.

Voor auto’s zijn er beveiligingsystemen die SCM gecertificeerd zijn. De eisen van Vetera voor klassieke auto’s zijn als volgt:

  • SCM Klasse 1: af fabriek startonderbreker of later ingebouwd door erkend SCM inbouwbedrijf.
  • SCM Klasse 3: (af fabriek) startonderbreker inclusief omtrek, interieur en hellingshoekdetectie, akoestische signalering door middel van een gecodeerde noodstroomsirene en een optische signalering.
  • SCM Klasse 5: bestaat uit SCM Klasse 3 aangevuld met een voertuigvolgsysteem inclusief aansluiting (abonnement) bij een meldkamer.

Voor meer informatie over de verschillende SCM certificeringen, kunt u kijken op www.kiwa.com

Voor het opmaken van een nieuwe polis of het wijzigen van een bestaande polis worden kosten in rekening gebracht. Deze eenmalige poliskosten bedragen € 8,50. Bij het aanmelden van een verzamelpolis met meerdere vaste bestuurders wordt per vaste bestuurder € 8,50 aan eenmalige kosten berekend.

Voor een poliswijziging wordt € 4,- in rekening gebracht.

U kunt de premie per maand, kwartaal, half jaar of per jaar betalen. De poliskosten bedragen € 6,00 per jaar welke naar ratio van de betalingstermijn wordt berekend. Per betalingstermijn berekenen wij € 1,50 prolongatiekosten. Let op: betaalt u middels acceptgiro dan kan dit uitsluitend per jaar.

U kunt uw premie eenvoudig en snel berekenen via onze website. Door het opgeven van uw e-mailadres krijgt u de offerte automatisch per e-mail toegestuurd. Uiteraard kunt u ook telefonisch contact opnemen met één van onze adviseurs tijdens kantooruren. U kunt ons bellen op telefoonnummer (0523) – 28 23 28.

Via onze webpagina offerte aanvragen kunt u heel eenvoudig en snel uw premie online berekenen. Door het opgeven van uw e-mailadres krijgt u de offerte automatisch per e-mail toegestuurd.

Uiteraard kunt u ook telefonisch contact opnemen met één van onze adviseurs tijdens kantooruren. U kunt ons bellen op telefoonnummer 0523 – 28 23 28

Heeft u al toegang tot mijn.vetera.nl, dan kunt u de wijziging ook zelf online regelen. Na het inloggen kunt u per (verzamel)polis diverse wijzigingen regelen via mijn.vetera.nl.

Wilt u een poliswijziging doorgeven of een andere oldtimer verzekeren, dan verzoeken wij u telefonisch contact op te nemen met één van onze adviseurs of stuur uw verzoek naar Vetera, Postbus 444, 7770 AK Hardenberg of per e-mail naar info@vetera.nl of per fax naar 0523 - 28 23 18.

U heeft dus zelf de keuze: online of persoonlijk!

Wettelijk zijn wij verplicht 21% assurantiebelasting in rekening te brengen over de premie als ook over de poliskosten.

Vetera hanteert een vaste premie en kent geen no-claimkorting aan de hand van opgebouwde schadevrije jaren. Met andere woorden: onze oldtimerverzekeringen kennen geen bonus-maluskorting. Op de oldtimerverzekering worden ook geen schadevrije jaren opgebouwd.

Ja, na het berekenen van de premie via onze website heeft u direct de mogelijkheid om uw oldtimerverzekering(en) direct online af te sluiten. Na het online afsluiten van de oldtimerverzekering(en) ontvangt u direct van ons een voorlopige dekkingsbevestiging per e-mail.

Heeft u alle gegevens op het online aanvraagformulier ingevuld en voldoet u aan de acceptatie-eisen, dan ontvangt u direct van ons een voorlopige dekkingsbevestiging per e-mail. U kunt dus direct genieten van uw oldtimer.

Vetera gaat uiterst vertrouwelijk om met uw persoonlijke gegevens. Deze gegevens worden alleen gebruikt voor uw oldtimerverzekering en aanvullende dekkingen. Wij verstrekken uw offertegegevens niet aan derden. Op het moment dat u een oldtimerverzekering aanvraagt, dienen wij hiervoor wel uw gegevens te verstrekken aan de verzekeraars waar Vetera mee samenwerkt. Meer informatie over hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens kunt u lezen in ons privacybeleid.

Bij schade met een klassieke auto hebt u in het geval van Brand/Diefstal of Volledig Casco een eigen risico per schadegebeurtenis. De hoogte van het eigen risico is afhankelijk de waarde van de oldtimer:

Waarde Auto Eigen Risico
€ 0,-tot€ 40.000,-€ 150,-
€ 40.001,-tot€ 75.000,-€ 225,-
€ 75.001,-tot€ 150.000,-€ 750,-
€ 150.000,-enhogerIn overleg

In het geval van schade aan een klassieke motor of bromfiets bedraagt het eigen risico € 100,- per schadegebeurtenis.

In geval van verkoop en het overschrijven van het kenteken bij de RDW wordt niet automatisch uw verzekeringspolis beëindigd. De verkoop moet door u worden doorgegeven aan Vetera. Op het moment dat u het vrijwaringsbewijs ontvangt dient een kopie aan Vetera toegezonden te worden. De verzekering wordt vervolgens per dag van melding stopgezet. U kunt de beëindiging overigens 24/7 zelf doorgeven via MijnVetera. Het voordeel is dat u direct op de dag van vrijwaring een bevestiging van beëindiging ontvangt.

U bent verzekerd in alle landen die op de groene kaart vermeld staan. Aangezien u niet langer verplicht de groene kaart bij u te dragen, zetten wij de landen van dekking voor u hieronder uiteen:

- Oostenrijk
- België
- Bulgarije
- Cyprus*
- Tsjechische Replubliek
- Duitsland
- Denemarken
- Spanje
- Estland
- Frankrijk
- Verenigd Koninkrijk en Noord-Ierland
- Griekenland
- Hongarije
- Italië
- Ierland
- IJsland
- Luxemburg
- Litouwen
- Letland
- Malta
- Noorwegen
- Nederland
- Portugal
- Polen
- Roemenië
- Zweden
- Slowaakse Replubliek
- Slovenië
- Zwitserland
- Albanië
- Andorra
- Bosnië- Herzegovina
- Wit- Rusland
- Kroatië
- Marokko
- Moldavië
- Macedonië
- Montenegro
- Rusland
- Servië**
- Turkije
- Tunesië
- Oekraïne

*In Cyprus bent u verzekerd in die delen van Cyprus die worden bestuurd door de regering van de Republiek Cyprus. **In Servië bent u verzekerd in de geografische delen van Servië die bestuurd worden door de regering van Servië.

Deze verzekering biedt dekking voor u en bijrijders tegen lichamelijk en materiële schade na een ongeluk. Bij overlijden krijgen de nabestaanden een vast bedrag vergoedt tot maximaal € 10.000,-. Bij blijvende invaliditeit kan het te betalen bedrag oplopen tot € 50.000,-.

De schadeverzekering in/opzittenden is uitgebreider dan de ongevallenverzekering en ook het verzekerd bedrag is hoger.

Deze verzekering biedt dekking voor u en bijrijders tegen lichamelijk en materiële schade na een ongeluk. U krijgt de werkelijk geleden schade vergoedt tot een maximum van € 1.000.000,- per gebeurtenis.

De schadeverzekering in/opzittenden is uitgebreider dan de ongevallenverzekering en ook het verzekerd bedrag is hoger.

Wanneer u een oldtimer met kenteken op uw naam heeft staan en het kenteken is niet geschorst bij het RDW, dan bent u wettelijk verplicht de oldtimer te verzekeren met WA-verzekering. Ook wanneer u de oldtimer niet gebruikt of langdurig stalt.

Deze verzekeringsplicht vervalt alleen als het kenteken is geschorst bij het RDW.

De kosten voor het schorsen van een kenteken bij het RDW zijn veelal hoger dan de premie die u per jaar betaalt voor een WA-verzekering. Met name als u de oldtimer verzekerd op een verzamelpolis tegen een vaste premie.

De verzekering van uw oldtimer geldt uitsluitend voor hobbymatig gebruik. Gebruikt u de oldtimer voor andere doeleinden zoals woon-werkverkeer of verhuur, dan is dit uitgesloten van de dekking. Er geldt een maximale kilometrage per jaar:

  • De bromfietsverzekering kent een maximale kilometrage van 1.500 km per jaar.
  • De motorverzekering kent een maximale kilometrage van 5.000 km per jaar.
  • De autoverzekering kent een maximale kilometrage van 7.500 km per jaar.

Kosten voor het verhalen van materiële schade als gevolg van een ongeval kunnen flink oplopen. Met een verhaalsrechtsbijstandverzekering worden de kosten voor juridische hulp vergoedt bij het verhalen van schade.

Als u de WA-verzekering heeft uitgebreid met Brand/Diefstal dan is uw oldtimer ook verzekerd voor schade als gevolg van brand, explosie, kortsluiting, blikseminslag, diefstal of inbraak. Ook schade veroorzaakt door joyriding is gedekt.

Kiest u voor een verzamelpolis, dan kunt u per oldtimer zelf bepalen hoe u elke oldtimer wilt verzekeren. Zo kunt u het ene voertuig alleen verzekeren met een WA-verzekeringen terwijl u een andere oldtimer tegen Brand/Diefstal of Volledig Casco kunt verzekeren.

Sluit u ook aanvullende verzekeringen af, dan zijn die ook automatisch van toepassing op alle oldtimers op uw verzamelpolis.

Als u de WA-verzekering heeft uitgebreid met Volledig Casco bent u naast Brand/Diefstal ook verzekerd voor schade ontstaan door elke andere plotselinge en onvoorziene gebeurtenis. De schade aan uw eigen oldtimer is verzekerd tot maximaal de dagwaarde of taxatiewaarde.

Ook bent u verzekerd voor kosten in geval van pech en schade in het buitenland, zoals transportkosten van de oldtimer naar de dichtstbijzijnde garage of terug naar Nederland.

De Volledig Casco dekking wordt ook wel All Risk genoemd.

Een WA-verzekering is wettelijk verplicht als u met uw oldtimer de openbare weg op gaat. De verzekering biedt dekking voor schade veroorzaakt aan derden tijdens deelname aan het verkeer. Hulp bij ongeval is standaard meeverzekerd op de WA-verzekering. Schade aan uw eigen oldtimer wordt niet vergoed.

U bezoekt de website in Internet Explorer, deze browser is verouderd. Wij kunnen u niet garanderen dat de website optimaal functioneert. Wij raden u aan een andere browser te gebruiken.