Uw verzoek is verstuurd, even geduld a.u.b.

Oldtimerverzekering

Een oldtimerverzekering, en de bijbehorende voorwaarden, is niet altijd even duidelijk. Toch wordt een oldtimer onder de Nederlander steeds populairder. Het aantal oldtimers in Nederland is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Daarnaast blijkt de waarde van de oldtimers als maar te stijgen. Voor de verzekering kijkt men net iets anders naar een oldtimer. Maar wat is nou een oldtimer? En waar moet een particulier op letten als deze een oldtimer in bezit heeft? Op deze pagina worden vijf onderwerpen behandeld waarbij wij u van informatie gaan voorzien. Met deze informatie kunt u kosten besparen, boetes voorkomen en een juiste dekking kiezen.

De onderwerpen waar wij het over gaan hebben

  • Oldtimerverzekering en de belasting
  • Wanneer kiest u voor een oldtimerverzekering?
  • Wat voor dekking past het beste bij jou?
  • De waarde van een oldtimer
  • De beveiliging voor een oldtimer

Oldtimerverzekering en de belasting

Een oldtimer is altijd verzekeringsplichtig wanneer deze een kenteken heeft. Dit geldt zowel voor auto's, motorfietsen als voor bromfietsen. De verzekeringsplicht is bij de meeste mensen bekend. Wanneer u zich hier niet aan houdt kunt u een boete ontvangen van de RDW. Heeft u al een boete ontvangen? Bekijk hier wat u kunt doen.

Bij de wegenbelasting voor een oldtimer wordt onderscheid gemaakt tussen oldtimer bromfietsen, oldtimer motorfietsen en oldtimer auto’s. Wanneer u een oldtimer bromfiets heeft kunt u deze tekst overslaan. De wegenbelasting is voor dit type voertuig niet van toepassing. Maar hoe werkt het nu?

Motorrijtuigenbelasting

De belastingdienst stelt dat u gebruik maakt van de openbare weg en daarom belasting moet betalen over de voertuigen die hiervan gebruik maken. De belastingdienst weet u altijd te vinden en neemt vanzelf contact op. Dit is vaak al in de week nadat u een voertuig op naam heeft gekregen. Benieuwd wat u betaalt aan wegenbelasting? De belastingdienst heeft hier een rekentool voor.

Overgansgregeling

De overheid heeft voor oldtimers met een leeftijd tussen de 25 jaar en 40 jaar een speciale regeling bedacht. In het verleden waren oldtimer auto’s en oldtimer motorfietsen vanaf 25 jaar belastingvrij. Dit is sinds een aantal jaar verhoogd naar 40 jaar. Om het verschil te compenseren bedacht de overheid de overgangsregeling. Wanneer u uw oldtimer in de overgangsregeling plaatst betaalt u maar ¼ de deel van de wegenbelasting met een maximum van €121,- per jaar. Het nadeel van de overgangsregeling is dat de oldtimer in de maanden december, januari en februari niet op de weg mag komen.

Bent u benieuwd wat u betaalt aan belasting wanneer uw oldtimer in de overgangsregeling zit? Ook hier heeft de belastingdienst een rekentool voor. Wilt u de overgangsregeling voor uw oldtimer aanvragen? Via de website van de belastingdienst is dit mogelijk.

 

Wanneer kiest u voor een oldtimerverzekering?

Het is afhankelijk van verschillende factoren of u kiest voor een ‘gewone’ verzekering of voor een oldtimerverzekering. Wanneer u de oldtimer gebruikt voor de hobby kan het interessant zijn om deze ook als oldtimer te verzekeren. Maar was is nou hobbymatig gebruik? Het volgende wordt hierover gezegd: "U gebruikt uw voertuig als vrijetijdsvoertuig". Woonverkeer, werkverkeer en commercieel gebruik zij hierbij uitgesloten.

De verzekeringspremie voor een oldtimerverzekering ligt over het algemeen een stuk lager. Dit heeft te maken met het beperkte kilometrage en het hobbymatige gebruik. De kans op schade bij een oldtimerverzekering is dus een stuk lager. Bij een oldtimerverzekering kunt u oudere auto’s ook aanvullend verzekeren. Het voordeel is dat de daadwerkelijke waarde van het voertuig wordt uitgekeerd bij schade. Is uw voertuig €15.000,- waard, dan wordt dit bedrag bij een totaalverlies ook echt uitgekeerd.

 

Verschillende dekkingen

In het kort kunt u kiezen uit drie verschillende dekkingen bij een oldtimerverzekering. Het gaat hierbij om een enkele WA-dekking, een WA-dekking in combinatie met een brand en diefstal dekking of een WA-dekking met volledig casco dekking.

De wettelijke aansprakelijkheid (WA-dekking)

Bij het vergelijken van een oldtimerverzekering ziet u altijd een WA-verzekering staan. Het afsluiten van de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) is verplicht, tenzij u het voertuig schorst.

Brand en diefstal dekking

Naast de WA-dekking kunt u voor een brand en diefstal dekking kiezen. Het voertuig is hierdoor verzekerd tegen brand, diefstal, explosie, kortsluiting en blikseminslag.  Daarnaast biedt deze aanvullende verzekering een uitkering bij inbraak, verduistering, joyriding, oplichting of een poging daartoe.

Volledig Casco dekking

De oldtimerverzekering met de meest uitgebreide dekking is de Volledig Cascoverzekering (All Risk). Met Volledig Casco bent u naast brand en diefstalschade, verzekert voor schade ontstaan door elke andere plotselinge en onvoorziene gebeurtenis. Ook eigen gebrek is door deze Volledig Cascoverzekering gedekt. Dit is de meest uitgebreide variant.

Waardebepaling

Voor een aanvullende dekking is een waardebepaling nodig. Vetera biedt haar klanten hier twee mogelijkheden voor. Bij een waarde onder de vijftienduizend euro mag u de waardebepaling zelf bepalen, u levert dan vier foto’s aan ter onderbouwing. Daarboven moet het voertuig getaxeerd worden.

Taxatie van uw oldtimer

Zowel voor auto’s, motorfietsen als bromfietsen kunt u een taxatie laten uitvoeren. De kosten van een taxatie liggen tussen de €100,- en de €150,- per rapport. Het voordeel van een taxatierapport voor uw oldtimer is dat u heel sterk staat bij schade. Ook wanneer u het voertuig niet aanvullend heeft verzekerd. Stel dat u wordt aangereden door iemand anders dan kunt u met het taxatierapport makkelijk aantonen wat uw voertuig waard was. De tegenpartij keert dan sneller uit en u zorgt ervoor dat hier weinig ruimte is voor discussie.

Een taxateur moet wel aan bepaalde eisen voldoen om te worden goed gekeurd. De FEHAC heeft een overzicht met erkende taxateurs. Wanneer de taxateur niet op deze lijst staat kunt u altijd aan één van onze adviseurs vragen of de taxateur wordt geaccepteerd door de maatschappij. 

Beveilingseis bij een oldtimerverzekering

De beveiligingseis voor een oldtimer moet het diefstalrisico beperken. Voor motorfietsen en bromfietsen wordt met ART sloten gewerkt. Deze sloten kunnen bij de plaatselijke fietsenmaker worden aangeschaft of worden besteld op het internet. Wordt uw brom- of motorfiets gestolen dan verwacht de verzekeringsmaatschappij dat u de originele sleutel nog in bezit heeft. Deze moet u samen met de reserve sleutel inleveren na een diefstal.

Voor oldtimer auto’s wordt bij een aanvullende dekking een andere beveiliging verwacht voor het diefstal risico. Hier wordt gewerkt met een alarm klasse 1, klasse 3 of klasse 5. Bij een oldtimer auto kan op verzoek van klant uiteraard wel af worden geweken van de beveiligingseis. Het moet dan esthetisch niet verantwoord zijn om een alarm in te bouwen.

U ontvangt van Vetera uw polis, groene kaart en factuur. Uw klassieker is bij ons goed verzekerd!

Erwin Oenema (Polismedewerker)

Vetera heeft ruim 65 jaar ervaring!