Uw verzoek is verstuurd, even geduld a.u.b.

Oldtimerrijder verliest slag in strijd met de fiscus

Het schrappen van de vrijstelling van wegenbelasting voor ‘jongere’ oldtimers leidt niet tot buitensporige extra kostenvoor de eigenaren. Het feit dat eigenaren van oude auto’s ooit vrijstelling hebben gekregen, betekent niet dat ze eeuwig rechten houden op belastingvrij rijden.

Dat stelt de rechtbank van Breda in een uitspraak van een zaak die een Limburgse oldtimerrijder heeft aangespannen. Het is voor het eerst dat een rechter zich over de aangescherpte oldtimerregeling heeft gebogen.

De timing van de uitspraak ligt gevoelig. Juist vandaag dient de organisatie Vrijstelling Oldtimer de stukken in bij de rechtbank om een proefproces te starten namens vijf oldtimerrijders. Dat gebeurt in overleg met de Belastingdienst, die vijfduizend bezwaarschriften tegen de aangescherpte regeling kreeg.

Tot dit jaar mochten auto’s van 25 jaar en ouder in Nederland belastingvrij rondrijden. Sinds de jaarwisseling is die leeftijdsgrens opgetrokken naar 40 jaar.

Voor benzinewagens van 26 tot 40 jaar oud is er een overgangsregeling. Eigenaren betalen maximaal 120 euro belasting, maar moeten de auto vanaf 1 december drie maanden laten staan. In totaal 188.000 oldtimerbezitters maken gebruik van die regeling.

De zaak werd aangespannen door fiscaal jurist Clemens Meerts uit het Limburgse Beegden die zelf in een Jaguar Coupe uit 1978 rijdt. Hij vindt het vreemd dat de rechter de belastingverhoging niet buitensporig noemt.

“Ik werd geconfronteerd met de keuze: oftewel 120 euro per jaar betalen en dan maar negen maanden mogen rijden, of bijna 100 per maand wegenbelasting betalen,” legt hij uit.

Volgens Meerts heeft hij jaren geleden een brief gekregen van de Belastingdienst waarin vrijstelling is toegezegd. “Daar staat geen einddatum in. Tijdelijke beschikkingen bestaan helemaal niet. Als ik nu een bouwvergunning krijg voor een huis, wordt die toch ook niet over vijf jaar weer ingetrokken?”

Volgens de Bredase belastingrechter dient de belastingsmaatregel een algemeen belang. Meerts heeft inmiddels beroep aangetekend bij het gerechtshof en heeft daarbij om een versnelde behandeling gevraagd. “Veel oldtimerbezitters mogen nu een paar maanden niet rijden. Als er snel een positieve uitspraak komt, kunne de auto’s weer de weg op.”

De jurist vreest echter dat de kwestie pas in 2016 juridisch is uitgevochten.

De Stentor, 10 december 2014