Uw verzoek is verstuurd, even geduld a.u.b.

Liefhebber doet oldtimer weg door hogere belasting

Duizenden mensen hebben hun oldtimer van de weg gehaald omdat zij sinds 1 januari wegenbelasting moeten betalen.

Dat blijkt uit onderzoek door de Stichting Autobelangen, die daarvoor onder meer gegevens van de Dienst Wegverkeer (RDW) heeft gebruikt. Van de 120 miljoen euro die de maatregel dit jaar had moeten opleveren, zou hooguit 35 miljoen euro gerealiseerd worden. 

Onderschat
Per 1 januari is de vrijstellingsgrens voor motorrijtuigenbelasting verhoogd van 25 naar 40 jaar. Sommige oldtimereigenaren zijn daardoor ineens duizenden euro's per jaar kwijt. "Staatssecretaris Weekers en zijn opvolger Wiebes (beide VVD, red.) hebben de gedragseffecten volkomen onderschat", zegt Wouter van Embden van de Stichting Autobelangen. "En we hebben hen nog zo gewaarschuwd." Dat gebeurde al in 2012, vlak nadat het toen nieuwe kabinet de oldtimerwet aankondigde.

Pure hobby
Met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) achterhaalde Autobelangen eerder dit jaar de rekenmethodieken van Financiën. Wat de ambtenaren volgens Van Embden onder meer onderschatten, is dat veruit de meeste oldtimers pure hobby zijn, geen gewiekste manier om de wegenbelasting te ontlopen. "En als je per maand 100 euro of meer voor je hobby betaalt, dan stop je er al snel mee."

Uit cijfers van VWE voertuigeninformatie en -documentatie blijkt dat de export van oldtimers in 2013 fors toenam. Vlak voordat de maatregel inging, piekte het aantal mensen dat de auto tijdelijk van de weg haalde of liet slopen.

Prinsjesdag
Uit onderzoek door branche-organisatie Bovag bleek onlangs dat ook accijnsverhogingen op brandstof onvoldoende opleveren. Maar vooralsnog is Wiebes niet van plan om aan de verhogingen te tornen. De kabinetsplannen voor 2015 worden over ruim 2 weken bekend, op Prinsjesdag.

De Stentor, 2 september 2014