Uw verzoek is verstuurd, even geduld a.u.b.

De oldtimer is nutteloos geworden

Den Haag heeft gesproken: oldtimers jonger dan veertig jaar en gebouwd voor 1 januari 1988 mogen de komende drie maanden de weg niet meer op. De nieuwe belastingmaatregel, die maandag van kracht werd, is de laatste druppel voor autohandelaar Jaap van Lente. De Nieuwleuser ondernemer zag langzaamaan de oldtimermarkt instorten en richt zich daarom nu op 'de jongere generatie'. "De overheid heeft de oldtimermarkt gewoon helemaal stukgemaakt."

Van Lente, die in 2013 al een protestrit met vijftig klassieke auto's naar het Binnenhof organiseerde, snapt niet waarom de overheid het op oldtimerliefhebbers gemunt heeft. "Natuurlijk wil het kabinet dat iedereen groen en elektrisch gaat rijden, maar met deze maatregel worden oldtimerrijders gedwongen hun auto weg te doen en helemaal opnieuw te beginnen. Wie heeft daar zomaar geld voor? En ondertussen mag iedere zestienjarige zonder rijbewijs in een landbouwvoertuig rijden. Daar klopt toch niks van?"

'Laat maar'
Van Lente heeft sinds 2012 geen oldtimer meer verkocht of gerepareerd en zag zijn personeel de afgelopen jaren teruglopen van zes naar twee. Inmiddels staat hij in zijn eentje in de Nieuwleuser werkplaats. "Niemand heeft meer wat aan een oldtimer", zegt de autodealer zuchtend. "De nieuwe bezuinigingsmaatregel helpt daar niet bij. Veel mensen denken 'laat maar' en verkopen hun klassieke bak. Of ze rijden ermee tot hij gekeurd moet worden en brengen hem dan naar de sloop. Oneindig zonde, want vaak zijn dit auto's met ontzettend waardevolle onderdelen. Je wilt niet weten wat ik af en toe nog voorbij zie komen bij de autosloperij. Het is je reinste kapitaalvernietiging."

De jongere generatie
Noodgedwongen, maar niet met tegenzin, heeft Van Lente er daarom voor gekozen om de oldtimers achter zich te laten en zich op de toekomst te richten: een breder auto-aanbod dat bovendien beter aansluit op de wensen van jonge weggebruikers. "Het is anders", antwoordt Van Lente op de vraag of hij het jammer vindt geen oude, klassieke auto's meer te kunnen verkopen. "Ik vind het niet erg, daar ben je ondernemer voor. Waar ik het vooral moeilijk mee heb is het gemak waarmee de regering oldtimerliefhebbers en -verkopers aan de kant schuift. De hoge heren in Den Haag zien niet wat ze vernietigen."

Goede woorden
Het zijn diezelfde hoge heren die Van Lente in mei van het vorige jaar in eerste instantie een audiëntie weigerde op het Binnenhof. De Nieuwleusenaar was daar samen met vijftig oldtimerrijders om te protesteren tegen de verscherpte belastingregels. "Toen we aankwamen wilde niemand van de regering de moeite doen om naar beneden te komen en ons te woord te staan. 'U had een afspraak moeten maken', kreeg ik te horen. Toen ik de bevestiging van die afspraak op mijn telefoon liet zien, kwam er wel iemand naar beneden. Maar van zijn goede woorden is nooit ook maar iets terechtgekomen."

De Stentor, 2 december 2014